Biografie
Toek Numan studeerde hoofdvak compositie bij Geert van Keulen aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam van 1990 tot 1996 en Muziekwetenschappen aan de UvA (1989-90) en aan de UU (1996-97). In 1996 maakte hij zijn debuut als componist live op televisie in het programma 'Reiziger in muziek', waar het ensemble Combustion Chamber zijn stuk Burnout ten gehore bracht.Sindsdien heeft hij stukken geschreven voor uiteenlopende musici/ensembles/orkesten, zoals klarinettist David Kweksilber, fluitiste Abbie de Quant, pianiste Tomoko Mukaiyama, blokfluitkwartet Brisk, blaaskwintet Calefax, Amsterdams Bach Consort, Amsterdam Sinfonietta, Nederlands Blazers Ensemble, Asko|Schönberg, Noord Nederlands Orkest, Nationaal Studenten Orkest, Ricciotti Ensemble, enz.enz.
In 1999 ontving Toek Numan de Aanmoedigingsprijs Muziek van de stad Amsterdam en in 2021 de Buma Classical Award. Vanaf 2006 is hij zich intensief gaan bezighouden met muziek voor en door kinderen. Hij ontwikkelde samen met regisseur/schrijver Margrith Vrenegoor een reeks voorstellingen waarin kinderen spelenderwijs het symfonieorkest leren kennen. Voorbeelden zijn de Symfonie voor Angsthazen en Durfals, Concert voor Duizend Sterren, De Griezels, Een Raadsel voor Roosje, Concert voor Rafiq en Couscous & Kaas.
Kenmerkend voor deze voorstellingen, gerealiseerd met orkesten als het Balletorkest, Radio Filharmonisch Orkest, Orkest van het Oosten, Gelders Orkest en presentator/slagwerker/verteller Eric Robillard, is de grote mate van participatie door de leerlingen. Zij bereiden in 4 of 5 lessen met behulp van een les-DVD de voorstelling voor op school, en gaan dan naar de concertzaal om samen met een echt orkest op te treden. Het orkest speelt, de leerlingen zingen, doen body-percussie, dansjes enz. Lees er hier meer over.
Voorstellingen voor kinderen geschreven door Toek Numan:
- De kleine kerstman (2008), met Joep Onderdelinden en een ensemble van het Rotterdams Philharmonisch Orkest (draaide in de Doelen te Rotterdam in de kerstvakanties van 2008, 2011 en 2014). Verhaalbewerking/tekst: Lotte van Dijck.
- Het droevigeluidje (2010), met Bram van Oers en leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Tekst: Sigrid Merx.
- IKEI op wereldreis (2011), voor het IKEI-orkest (I.K.E.I. = Ieder Kind Een Instrument) en een ensemble van het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Keimpe de Jong. Met presentator Sipke Jan Bousema.
- Stippie en Jan (2013), muziek voor een voorstelling van duo 'De Zingende Harp', naar het boekje van Patsy Backx. Script en regie: Margrith Vrenegoor.
- De Toverpiano (2013), een kameropera voor en door Holland Opera. Regie: Arlon Luijten. Libretto: Joke Hoolboom, vrij naar: ‘De jongen van zee’ van Ignace Cornelissen.
- Lejo ontdekt het orkest (2013), een voorstelling geheel gearrangeerd voor klein symfonieorkest, met Lejo, het bekende handpoppetje.
- Het Familieconcert (2015), een voorstelling geheel gearrangeerd voor klein ensemble, met Lejo, het bekende handpoppetje.
- Zwier (2015), voor het Wervelwind Ensemble [Genomineerd voor de YAM Awards 2016!]
- Toon je kunsten (2016), een schoolpleinconcert waarin basisschoolleerlingen meezingen en ook zelf meespelen op pBones, trommels en fluiten, begeleid door een koperkwartet. Geschreven in opdracht van de Philharmonie Zuidnederland.
Enkele voorstellingen waaraan Toek Numan als arrangeur en componist een bijdrage leverde:
- Alice in Wonderland (2010) met Orkater en het Balletorkest. Hoofdrol: Tjitske Reidinga. Script en regie: Geert Lageveen en Leopold Witte.
- De terugkeer van Hans en Grietje (2014) met Orkater en het Balletorkest. Met onder anderen Annet Malherbe en Elise Schaap. Script en regie: Geert Lageveen en Leopold Witte.
- De grote Mees Kees show (2012) met het Balletorkest en schrijfster Mirjam Oldenhave.
- Creatures (2016) met het Balletorkest en dansgroep ISH (Winnaar YAM Award 2016 in de categorie Best Large Ensemble!)
Werk voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest:
- My Music Box Symphony, openingsconcert van de Kindermuziekweek
- Het droevigeluidje, voorstelling voor kleuters met Bram van Oers
- IKEI - Op wereldreis, concert voor IKEI-leerlingen en leden van het RPhO
- De Postbode en de Engel, kerstvoorstelling op tekst van Femke Krist, met Ilse Warringa en Harry van Rijthoven, regie Marcel Sijm.
- Het Circuslied, voor kinderen en symfonieorkest, voor de voorstelling 'Circus', met Remko Vrijdag.
- De Schilderijenslurper, liedje voor kinderen en symfonieorkest, voor de concertreeks 'Muzikaal Verhaal'
- Kijk naar mij, liedje voor kinderen en symfonieorkest, voor de voorstelling 'Helden'
- Beter dan alleen, liedje voor kinderen en symfonieorkest, voor de voorstelling 'Willem & Wolfgang'.
Projecten in opdracht van het Concertgebouw in Amsterdam:
- Henkie met de hoorn (2006), korte voorstelling voor kleuters, als onderdeel van het educatieve project 'Hemelse Herrie'. Met leden van Asko|Schönberg. Regie: Margrith Vrenegoor.
- Symfonie voor Angsthazen en Durfals (2008), met het Balletorkest (toen nog Holland Symfonia). Voorstelling voor symfonieorkest en 1000 kinderen. Regie en concept: Margrith Vrenegoor.
- Concert voor Duized Sterren (2009), met het Balletorkest (toen nog Holland Symfonia). Voorstelling voor symfonieorkest en 1000 kinderen. Regie en concept: Margrith Vrenegoor.
- Het Reisbureau, korte voorstelling voor basisschoolleerlingen, als onderdeel van het educatieve project 'Wonderlijke Klanken'. Teksten: Lotte van Dijck, regie: Kiki Jaski. Met leden van Asko|Schönberg.
Werk voor Nationale Opera en Ballet:
Zingen bij de Opera:
- De liefde voor drie Sinaasappels - bewerking van de opera van Prokofiev voor kinderen en klein ensemble. Teksten Lotte van Dijck.
- La Bohème - bewerking van de opera van Puccini voor kinderen en klein ensemble. Teksten Lotte van Dijck.
- Die Zauberflöte - bewerking van de opera van Mozart voor orkest, amateurkoor en kinderkoor en solisten van de Nationale opera - talent.
- Pique Dame - bewerking van de opera van Tchaikovsky voor kinderen en klein ensemble. Teksten Lotte van Dijck.
- Turandot - bewerking van de opera van Puccini voor kinderen. Teksten Arend van Dam.
Maak je Opera Eigen - Een terugkerend initiatief met als oogmerk om middelbare scholieren kennis te laten maken met opera door ze er zelf een te laten uitvoeren:
- Lucia di Lammermoor (Donizetti) - bewerkt voor en uitgevoerd door leerlingen van middelbare school De Waerdenborch uit Goor.
- MacBeth (Verdi) - bewerkt voor en uitgevoerd door leerlingen van het Oosterlicht College uit Nieuwegein
- Roméo et Juliette (Berlioz) - bewerkt voor en uitgevoerd door leerlingen van het Carmel College in Raalte, het Oostvaarders College in Almere en de Montessori Scholengemeenschap in Amsterdam.
4 Bewerkingen van scènes uit opera's, geregisseerd door studenten van de regieopleiding aan de AHK ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het Muziektheater in Amsterdam (2012): l'Incoronazione di Poppea, Don Giovanni, La Traviata en Parsifal.